Deze website maakt gebruik van cookies om te kunnen functioneren, om inhoud af te stemmen op uw persoonlijke voorkeuren en ter vertoning van advertenties. Lees hier ons volledige cookie­beleid. Doorgaan betekent akkoord.
Totale financiering €180.897.000,-
Gemiddeld €105.000,- per aanvraag
MKB-financiering aanvragen

StartersKrediet.nl

Starterskrediet® : "Geld voor startende ondernemers"

Vastgoedhypotheek

De vastgoedhypotheek is een zakelijke financiering van een (commercieel/bedrijfsmatig) onroerend goed in de vorm van een lening met hypothecaire zekerheid..

Bij een vastgoed­hypotheek financier je een onroerend goed (pand) met een zakelijk doeleinde, zoals commerciële verhuur of uitponding. De geldverstrekker krijgt de zekerheid van hypothecaire inschrijving op het te financieren onderpand.

In de volksmond heeft een vastgoedhypotheek ook wel een bedrijfshypotheek of ondernemershypotheek. Dat komt omdat de hypotheek namelijk afgesloten wordt met een ondernemer/onderneming en voor een zakelijk doel.

Wil je onroerend goed kopen met je bedrijf? Ben je ondernemer en wil je niet huren maar kopen voor jouw bedrijf of praktijk? Of wil je geld verdienen aan de verhuuropbrengsten van een aan te kopen woning? Lees dan hieronder verder of de vastgoedfinanciering.

Voordelen

 • Lagere rente

  Vanwege de hypothecaire zekerheid voor de geldverstrekker ligt de zakelijke hypotheekrente lager dan een reguliere zakelijke leenrente zonder onderpand.

 • Goed herfinancierbaar

  Een vastgoedhypotheek is goed herfinancierbaar; het onderpand is namelijk per definitie immobiel. Uiteraard hangt de eenvoud van de zakelijke hypotheek oversluiten wel af van de marktontwikkelingen (waarde van het pand) en of het vastgoed bijvoorbeeld verhuurd is of niet.

 • Keuze krediet of lening

  Het is mogelijk om te kiezen voor een zakelijke lening of voor een ondernemers­krediet(faciliteit). Het verschil is dat je bij een lening alleen kunt aflossen en dus niet opnieuw kunt opnemen, terwijl dit extra opnemen wel kan bij een krediet­hypotheek.

 • Geen inkomens- of huuropbrengst­eis

  Er is geen minimum-inkomenseis voor het verkrijgen van een vastgoedhypotheek. Dus ook starters, ZZP's en eenmanszaken kunnen in aanmerking komen voor een vastgoedhypotheek! Het pand is immers de zekerheid voor de financier en in mindere mate de inkomsten/opbrengsten.

  Ook zijn er geen significante eisen aan de (verwachte) huur­opbrengst. Omdat u als ondernemer zelf ook geld wilt verdienen raden wij u aan om te zorgen dat het pand in verhuurde staat tenminste 125% of meer oplevert van uw maandelijkse financierings­lasten.

Aandachtspunten

 • Kortere looptijden

  Zakelijke vastgoed­hypotheken hebben een kortere looptijd dan reguliere woninghypotheken. Waar consumenten voor een woning­financiering tot 30 jaar looptijd van de hypotheek kunnen kiezen, is de looptijd van zakelijke hypotheken doorgaans maximaal 10 jaar. Dat betekent dat de maandlasten bijvoorbeeld 3× hoger zijn dan je misschien gewend bent van je woninghypotheek: de aflossing vindt immers 3× zo snel plaats (namelijk in 10 jaar in plaats van 30 jaar).

  Of (zakelijk) vastgoed wordt sneller afgeschreven dan op woningen. Dat komt omdat onroerend goed dat voor bedrijven/ondernemers wordt gebruikt, veel intensiever wordt gebruikt en daarmee sneller in waarde achteruit gaat.

 • Geen hypotheekrente­aftrek

  Omdat de woning of het pand niet voor hoofdverblijf van de ondernemer dient, kun je geen hypotheekrenteaftrek krijgen op een pand met zakelijk doeleinde. Als u het vastgoed verhuurt, bijvoorbeeld aan studenten, kunnen de studenten/huurder wel kijken of ze in aanmerking komen voor bijvoorbeeld huursubsidie.

  Wilt u als ZZP'er een huis kopen? Dan raden wij u aan om ook in gesprek te gaan met een zakelijk hypotheek­adviseur. Dat komt namelijk omdat reguliere woning­hypotheek­adviseurs (voor consumenten) slecht zijn opgeleid of niet goed thuis zijn in de mogelijkheden voor ondernemers zoals u.

Voorwaarden

 • Minstens 20% eigen inbreng

  Afhankelijk van het type (kantoor)pand/(bedrijfs)woning/(te verhuren) onroerend goed kun je een vastgoed­hypotheek van circa 67% tot 80% van de markt/aankoopwaarde afsluiten. De rest (20% tot circa 33%) dien je zelf in te brengen.

 • Zakelijk karakter

  De doel van de hypothecaire financiering moet wel een zakelijk karakter hebben. Een eenmalige aankoop van een eigen privé (verblijfs)woning of aankoop ten behoeve van een pensioenvoorziening zijn niet mogelijk onder de regeling van de bedrijfshypotheek.

 • Vanaf €50.000,- (tot tientallen miljoenen euro's)

  Vastgoed kun je al financieren vanaf een hypotheek­bedrag van €50.000,-. In de praktijk wordt er doorgaans vanaf €300.000,- geleend. Dat komt nu eenmaal omdat de meeste panden voor zakelijke doeleinden 3 ton of meer waard zijn. In een gesprek met onze adviseur bepalen we hoeveel financiering jouw bedrijf precies nodig heeft en ook kan dragen.

  Wilt u meer dan 10 miljoen euro ineens financieren? Bijvoorbeeld voor een groot bouwproject of winkelcomplex? Dan krijgt u maatwerk aangeboden.

 • Nederlands vastgoed

  Het onderpand/vastgoed dient op Nederlandse bodem te staan. Financiering van vastgoed binnen de Europese Unie (bijvoorbeeld België of Duitsland) in overleg mogelijk. Uw bedrijf dient ten alle tijde eveneens gevestigd te zijn in Nederland.

 • Taxatie verplicht

  Door een deskundig en gekwalificeerd taxateur. Het taxatie­rapport dient aan alle eisen te voldoen voor de waardering van commercieel vastgoed. Anders kun je geen financiering krijgen.

Voorbeelden

Met een vastgoed­hypotheek kun je als MKB-ondernemer bijvoorbeeld de volgende typen onroerend goed zakelijk financieren:

 • bedrijfspand/ruimte

 • beleggingspand

 • bouwproject

 • horecapand

 • kantoorpand/ruimte/gebouw

 • praktijkruimte

 • studentenhuis

 • vastgoedportefeuille

 • winkelpand

 • woningcombinatie (meerdere bestemmingen)

 • woonhuis (herfinancieren en verhuren)

 • woonpanden/wooncomplex

Tip: Wanneer je een pand zakelijk financiert, denk dan ook gelijk aan investeren in duurzame verlichting en een hogere energie­opbrengst! Dan kun je mogelijk gebruik maken van fiscale investerings­aftrek en subsidieregelingen voor duurzaamheid.

Rubriek:
Leningen (kredieten)
Sleutelwoorden:
vastgoedfinanciering, bedrijfshypotheek, onroerend goed
FacebookGoogle PlusLinkedIn

Vraag en Antwoord

Antwoord op enkele meest veel gestelde vragen.

Wil je meer weten over de financieringsmogelijkheden voor jouw ondernemingssituatie? Op een gratis financieel bedrijfsadviesgesprek informeren we jou graag vrijblijvend over de financieringsmogelijkheden voor je bedrijf.

Bedrijfsfinanciering scan

Voor welke zakelijke financieringsvormen komt jouw bedrijf in aanmerking? Doe de scan en ontdek hoeveel bedrijfsfinanciering je kunt krijgen voor je eigen onderneming of een andere zakelijke investering.

De (gratis) scan geeft een eerste indicatie van de mogelijkheden. Het is daarom van belang dat je de gevraagde gegevens zo accuraat en volledig mogelijk invult.

Uiteraard lichten wij de scanuitslag graag telefonisch toe.

BEDRIJFSFINANCIERING SCAN
6.825× ingevuld

Je krijgt een indicatieve (gratis) scan van je mogelijkheden voor het verkrijgen van een bedrijfsfinanciering.
Bedrijfs­financiering

Wat is je benodigde financiering?

:

:

:
Alleen financieringsbehoeften vanaf €5.000,- worden geaccepteerd.

:
Zonder eigen inbreng is geen bedrijfs­financiering mogelijk.

:

Bedrijfs­profiel

Vertel ons over je bedrijf?

:

:

:

:
Helpt bij het vinden van branche-specifieke financierings­regelingen/subsidies.

:

:

:

:
Hoeveel houdt je bedrijf gemiddeld over aan het eind van de maand?

:
Oprichters, bestuurders en DGA's niet meegeteld.

:

Ondernemer

Wie ben jij? (hanteer je zakelijke contact­gegevens)

:

:

:


:

:

:
(toev. )


Uw gegevens zijn veilig bij ons. Veilige gegevensverwerking
FacebookGoogle PlusLinkedIn
Sleutelwoorden:
zakelijke financiering mogelijkheden, bedrijfsfinanciering scannen, maximaal bedrijfskrediet berekenen, hoeveel geld lenen bedrijf