Deze website maakt gebruik van cookies om te kunnen functioneren, om inhoud af te stemmen op uw persoonlijke voorkeuren en ter vertoning van advertenties. Lees hier ons volledige cookie­beleid. Doorgaan betekent akkoord.
Totale financiering €180.897.000,-
Gemiddeld €105.000,- per aanvraag
MKB-financiering aanvragen

StartersKrediet.nl

Starterskrediet® : "Geld voor startende ondernemers"

Durfkapitaal (venture capital)

Durfkapitaal (ook wel: risicodragend kapitaal, venture capital, waagkapitaal) wordt gebruikt om startende en groeiende ondernemingen uit een hoge risicoklasse zakelijk te financieren. Financiers van durfkapitaal zijn durfkapitaalverstrekkers (venture capitalists), private investeerders en ook banken, die gespecialiseerd zijn in investeren in bedrijven.

Startende (en bestaande, snel groeiende) ondernemingen met een hoog risico kunnen kiezen om hun bedrijf te financieren durfkapitaal.

Durfkapitaal (ook wel bekend als: waagcapitaal, risicodragend kapitaal of venture capital) kan officieel uit een lening (vreemd vermogen) of aandelen (eigen vermogen) bestaan. In de praktijk betreft durfkapitaal echter meestal aandelen, ofwel eigen vermogen dat in het bedrijf wordt gestopt door een derde (de private investeerder).

Werking bedrijfs­financiering met durf­kapitaal

In hoofdlijnen ziet het financierings­traject met durfkapitaal er als volgt uit:

 1. U hebt uw plannen uitgeschreven en uw huiswerk gedaan, waarmee u een goede solide basis hebt om anderen te gaan overtuigen van uw ondernemersambities. (Hier kunnen wij u overigens uitstekend bij helpen.)

 2. U pitched uw idee aan een groep private investeerders. (Bijvoorbeeld aan vermogende informals uit ons eigen netwerk.)

 3. Één of meerdere durfkapitalisten toont interesse in participatie in uw bedrijf en gaan het gesprek met u aan.

 4. Onder begeleiding van onze bedrijfs­financierings­adviseur maakt u afspraken met de investeerders en worden deze afspraken op papier gezet.

 5. De overeenkomst wordt getekend, een deel van de aandelen in uw bedrijf wordt overgedragen aan de informals, en de informals storten het geld in uw bedrijf.

 6. Uw bedrijf start of gaat groeien en u doet er (samen met de informal) alles aan om uw ideeen tot een succesvol lopend bedrijf te brengen.

 7. Over 3 tot 7 jaar verkoopt de informal zijn/haar belang in uw bedrijf (bijvoorbeeld bij beursgang of als de onderneming flink is gegroeid en veel omzet maakt).

 8. Het bedrijf is nu weer 'echt van u', of een volgende informal stapt in om het volgende groei te financieren.

Voor welke ondernemers is durfkapitaal interessant?

 • Uw bedrijf(splan) kent een hoog risico op 'mislukken'

  Uw bedrijf moet nog starten, is onlangs gestart of bestaat al, maar het bedrijfsconcept heeft zichzelf nog niet kunnen bewijzen. Ook al hebt u de beste plannen bedacht, of hebt u al enkele toezeggende klanten, de enige echte garantie die u anderen kunt geven dat uw bedrijf over een paar jaar nog bestaat is dat u het niet weet.

  Typische voorbeelden van MKB-ondernemingen waarvoor dit hoge risico op mislukken bestaat zijn:

  • Startende ondernemingen zonder enig track-record van succes

  • Bedrijven die een compleet nieuw product of nog onbestaande dienst op de markt gaan zetten

  • MKB-ondernemers met weinig zakelijke ervaring

  • Investeringen in innovatie, dure projecten waarvan het vooruitzicht is dat deze pas over vele jaren rendabel kunnen worden

  • Bedrijven die een nog onbestaande markt willen aanboren (dus geen niche-markt met vraag naar specialistische producten/diensten, maar een lege markt met helemaal nog geen vraag naar jouw diensten/producten)

 • Uw bedrijf heeft een sterkere eigen vermogenspositie nodig

  Indien uw bedrijf al geld heeft geleend, dan beschikt uw onderneming al over vreemd vermogen. Kredietverstrekkers houden helemaal niet van risico en daarom hebben ze u geld geleend in plaats van een aandelen­positie in uw bedrijf genomen. Uw bedrijf moet het geleende geld terugbetalen met rente, of uw zakelijke plannen nu een succes worden of niet.

  Door durfkapitaal aan te trekken, krijgt u meer partijen die geld in uw bedrijf stoppen met het risico dat deze geldgevers het gehele geïnvesteerde bedrag kwijtraken. De eigen vermogenspositie van uw bedrijf sterkt aan, waardoor uw bedrijf aankopen en investeringen kan doen, die (hopelijk) op termijn voor inkomsten en omzet gaan zorgen voor uw bedrijf.

  Met een hogere eigen vermogens­positie - ofwel, met meer geld dat u zelf of samen met informele investeerders in uw bedrijf hebt gestopt - komt uw bedrijf ook sterker en stabieler over naar anderen. U (en uw informals) hebben namelijk zelf geld gestoken in het risicovolle concept, in plaats van 'dat u over de rug van het geld van anderen' (lees: middels bedrijfskredieten) uw bedrijf tot een succes wilt maken.

 • Uw bedrijf kan geen (of te weinig) geld lenen van een bank of krediet­instelling

  De meeste banken en krediet­instellingen zullen uw bedrijf geen geld lenen, omdat u nog geen bewezen track record hebt, er sprake is van nog onvoldoende of zelfs negatieve cash-flow, of omdat de onafhankelijke krediet­risico­beoordeling over uw bedrijf uitwijst dat uw bedrijf een redelijk tot hoog risico heeft om de bietenberg op te gaan (failliet te gaan binnen enkele jaren).

  Kortom: Als u met uw goede bedrijfsplannen sneller weer buiten de deur staat dan dat u door de deur naar binnen liep bij de krediet­instelling, dan kan dit een goede hint zijn om aan risico­kapitaal investeerders te denken.

 • Uw bedrijfsvorm kan aandelen (of converteerbare obligaties) uitgeven

  Voorwaarde voor het verkrijgen van durfkapitaal is dat uw ondernemings­structuur toestaat dat één of meerdere investeerders zich (deels) kunnen inkopen uw bedrijf. Dit gebeurt door de uitgifte van aandelen of converteerbare obligaties. Alleen Besloten Vennootschappen (B.V.'s) en Naamloze Vennootschappen (N.V.'s) kunnen dit doen in Nederland.

  Hebt u momenteel echter een eenmanszaak of Vennootschap onder Firma (V.o.F.)? Dan kunt u uw onderneming laten omzetten naar een geschikte vorm voor het ontvangen van durfkapitaal. Onze bedrijfsfinancierings­adviseurs kunnen u hierbij begeleiden, zodat u niet voor fiscale verrassingen of onverwachte financiële missers komt te staan.

 • De ondernemer(s) is/zijn bereid een deel van zijn belang op te geven voor de durfkapitalist

  Een hele belangrijke voorwaarde is dat u en uw mede vennoten die aandelen houden in uw bedrijf, bereid zijn om een deel van de aandelen te verkopen aan een derde, namelijk de durfkapitalist.

  Denk hier goed over na: Bent u echt bereid om bijvoorbeeld 10% of zelfs 50% van uw belang in uw bedrijf af te staan aan een ander, die uw bedrijf in ruil daarvoor een (flinke som) geld geeft?

  Hoewel de meeste private investeerders en venture capitalists uit zijn op rendement middels een exit, en dus niet zozeer op het besturen van uw onderneming, betekent dit feitelijk dat u een deel van de winst zult moeten afstaan aan de geldgevers.

  De durfkapitalist kan - afhankelijk van de grootte van de participatie - ook reëele invloed uitoefenen op de bedrijfsvoering. Bijvoorbeeld door een geweldig groei­plan dat u hebt, van tafel te stemmen.

 • Het klikt persoonlijk tussen u en de informele investeerder(s)

  Bij durfkapitaal of risicodragend kapitaal gaat u met uw bedrijf een lange termijn relatie aan met uw informals. Een typische termijn of investerings­horizon om aan te denken is 3 (drie) tot 7 (zeven) jaar. Daarom is het belangrijk dat u zowel zakelijk als persoonlijk al die jaren met uw informals door één deur kunt blijven gaan.

  Dat geldt ook, indien uw bedrijf in zwaar weer terecht komt, en er minder leuke beslissingen gemaakt moeten worden.

  Gelukkig biedt zo'n informal ook voordelen, zoals aanvullende kennis van de markt en het ondernemerschap, plus dikwijls een netwerk aan belangrijke contacten die u goed kunt gebruiken voor de ontwikkeling van uw onderneming.

  Kortom: U krijgt niet alleen geld maar ook een 'tweede relatie' erbij. Dus zorg dat dit een duurzame relatie is, en anders is het beter om helemaal geen relatie aan te gaan.

Voordelen durfkapitaal

 • Sterkere balanspositie

  De durfkapitaal investering komt ten goede van de solvabiliteit van uw onderneming. Het geld komt als eigen vermogen op uw bedrijfsbalans te staan. Uw bedrijf beschikt dus echt over dit geld (in tegenstelling tot bijvoorbeeld het geval van een lening, waarbij het geld nog steeds aan de bank/krediet­instelling verplicht is).

 • Meedenkende investeerder

  Een Venture Capitalist of Business Angel investeert doorgaans in bedrijven in sectoren waar hij/zij zelf ook een band mee heeft of heeft gehad. Hierdoor profiteert u als ondernemer van een meedenkend expert bij de start of groei van uw onderneming. Dit komt meestal de kans op zakelijk succes ten goede, omdat de investeerder u indirect kan begeleiden naar het maken van de juiste keuzes voor uw bedrijf en u kan behoeden voor eventuele valkuilen van het ondernemerschap.

 • Geschikt voor risicovolle ondernemingen

  Ook al kunt u weinig tot geen garanties op succes afgeven, en hebt u wellicht ook geen zekerheden of onderpanden of andere borgen, bij risicodragend kapitaal aantrekken hoeft dit allemaal geen probleem te zijn. De hele insteek van durfkapitaal is namelijk dat de investeerder van tevoren weet dat er een grote kans bestaat dat uw bedrijf het wellicht niet gaat redden en dat hij/zij daarmee zijn/haar geld kwijt kan rijken.

 • Voor kleinere en grotere bedragen

  Vanaf €5.000,- tot soms wel €500.000,- aan ingebracht kapitaal per private investeerder is zeker mogelijk. Indien u een groot bedrag nodig hebt voor uw bedrijf, misschien wel enkele miljoenen euro's, dan kan het gevraagde bedrag opgehaald worden in delen bij verschillende informals.

 • Direct contact met uw investeerders

  In tegenstelling tot crowdfunding, waarbij heel veel (anonieme) investeerders een relatief klein bedrag investeren in ondernemingen, heb je bij durfkapitaal investeringen te maken met veel minder investeerders (slechts één tot hoogstens enkele tientallen) en is het contact ook nog direct en persoonlijk.

Nadelen durfkapitaal

 • Langer traject dan bijvoorbeeld via crowdfunding

  Een crowdfundingproject kan binnen een maand al volledig rond zijn, terwijl een zakelijke financiering via private investeerders drie tot negen maanden kan duren.

 • Vermindering van uw aandelenbelang

  Gedurende de periode dat de durfkapitalist investeert in uw MKB-onderneming, hebt u een kleiner aandelenbelang dan u daarvoor had.

 • Rendements­belang investeerder

  De investeerder brengt naast kapitaal ook kennis in, maar participeert hoofdzakelijk vanuit een rendementsperspectief. Bij de exit over een paar jaar wil de investeerder flink meer geld ophalen, dan hij/zij nu in uw bedrijf heeft gestopt. Dat is de beloning die de investeerder wil hebben, voor de jarenlange onzekerheid of en zo ja hoeveel hij/zij van zijn/haar geïnvesteerde geld terug zal zien.

 • Kans op match blijft gering

  In de praktijk lukt het gemiddeld één op de 20 (twintig) ondernemers om daadwerkelijk durfkapitaal op te halen. Deze financieringsmethode is dus zeker niet voor iedere ondernemer geschikt en haalbaar.

Hoe durfkapitaal aanvragen

Bent u op zoek naar private investeerders voor de verschaffing van durfkapitaal in uw bedrijf?

Met het volgende formulier start u (vrijblijvend) het aanvraag­proces via ons investeerders­netwerk:

Fiscale voordelen voor geldgever

Tot 2011 was er de mogelijkheid voor particulieren, die geld uitleenden aan een startende onderneming met een hoog risico, om te profiteren van fiscale aftrek tot €46.984,-. Dit was in het geval dat de startende ondernemer het geleende geld uiteindelijk niet meer (geheel) kon terugbetalen aan de particulier die optrad als de durfkapitalist (ofwel "die ene goede kennis die je geld leende voor de start van je bedrijfje").

Er geldt momenteel ten tijde van dit schrijven (2017) wel een fiscale overgangsregeling voor geldgevers die voor 2011 gebruik maakte van het belastingvoordeel bij kwijtschelding van de zakelijke lening.

Als positief alternatief op dit fiscale voordeel bij financiële problemen van de onderneming, kunnen er zeker wel mogelijkheden zijn voor het verkrijgen van subsidie voor bepaalde, meer innovatieve, financieringsprojecten. Laat u door ons informeren tijdens het financierings­proces of en zo ja voor welke subsidies de durfkapitaal investering en onderneming in aanmerking kan komen.

Rubriek:
Participaties (gedeeld eigendom)
Sleutelwoorden:
durfkapitaal, risicodragend kapitaal, aandelenkapitaal, waagkapitaal, eigen vermogen, private investeerders, venture capital, durfkapitalisten, banken
FacebookGoogle PlusLinkedIn

Vraag en Antwoord

Antwoord op enkele meest veel gestelde vragen.

Wil je meer weten over de financieringsmogelijkheden voor jouw ondernemingssituatie? Op een gratis financieel bedrijfsadviesgesprek informeren we jou graag vrijblijvend over de financieringsmogelijkheden voor je bedrijf.

Bedrijfsfinanciering scan

Voor welke zakelijke financieringsvormen komt jouw bedrijf in aanmerking? Doe de scan en ontdek hoeveel bedrijfsfinanciering je kunt krijgen voor je eigen onderneming of een andere zakelijke investering.

De (gratis) scan geeft een eerste indicatie van de mogelijkheden. Het is daarom van belang dat je de gevraagde gegevens zo accuraat en volledig mogelijk invult.

Uiteraard lichten wij de scanuitslag graag telefonisch toe.

BEDRIJFSFINANCIERING SCAN
6.825× ingevuld

Je krijgt een indicatieve (gratis) scan van je mogelijkheden voor het verkrijgen van een bedrijfsfinanciering.
Bedrijfs­financiering

Wat is je benodigde financiering?

:

:

:
Alleen financieringsbehoeften vanaf €5.000,- worden geaccepteerd.

:
Zonder eigen inbreng is geen bedrijfs­financiering mogelijk.

:

Bedrijfs­profiel

Vertel ons over je bedrijf?

:

:

:

:
Helpt bij het vinden van branche-specifieke financierings­regelingen/subsidies.

:

:

:

:
Hoeveel houdt je bedrijf gemiddeld over aan het eind van de maand?

:
Oprichters, bestuurders en DGA's niet meegeteld.

:

Ondernemer

Wie ben jij? (hanteer je zakelijke contact­gegevens)

:

:

:


:

:

:
(toev. )


Uw gegevens zijn veilig bij ons. Veilige gegevensverwerking
FacebookGoogle PlusLinkedIn
Sleutelwoorden:
zakelijke financiering mogelijkheden, bedrijfsfinanciering scannen, maximaal bedrijfskrediet berekenen, hoeveel geld lenen bedrijf