Deze website maakt gebruik van cookies om te kunnen functioneren, om inhoud af te stemmen op uw persoonlijke voorkeuren en ter vertoning van advertenties. Lees hier ons volledige cookie­beleid. Doorgaan betekent akkoord.
Totale financiering €180.897.000,-
Gemiddeld €105.000,- per aanvraag
MKB-financiering aanvragen

StartersKrediet.nl

Starterskrediet® : "Geld voor startende ondernemers"

Werknemersparticipatie

Een werknemersparticipatie is een financieringsregeling waarbij werknemers van het bedrijf de mogelijkheid hebben om deel te nemen in het bedrijfskapitaal en de ondernemingswinst.

Met een (financiële) Werknemersparticipatie (abbr title="Werknemersparticipatie">WNP) kunnen medewerkers van het bedrijf kiezen om te gaan participeren in de onderneming waarvoor zij werken.

Een werknemersparticipatie is interessant om de betrokkenheid van personeel bij de bedrijfsresultaten te verhogen. Tevens wordt het eigen vermogen van het bedrijf enigszins versterkt. Alleen werknemers kunnen deze participatie doen; bestuurders zijn uitgesloten van deelname.

Vanwege de geringe zeggenschap worden de Werknemersparticipaties doorgaans in een aparte Stichting ondergebracht. Op die manier verkrijgen de werknemers met een participatie meer stemrecht in de onderneming waarvoor zij werken.

Vormen

 1. Winstdeling

  Winstdeling kan in contanten of in aandelen. Deze vorm heeft een laag risico. Wordt er namelijk geen winst gemaakt, dan hoeft er ook geen winstdeling plaats te vinden.

 2. Obligaties

  Personeel koopt bedrijfsobligaties welke later omgezet kunnen worden in aandelen.

 3. Opties

  Een optie geeft de medewerker het recht om aandelen in het bedrijf in een bepaalde periode te kunnen verkopen tegen een vooraf afgesproken koersprijs.

 4. Aandelen

  Het personeelslid koopt een (certificaat van) aandeel in het bedrijf. De medewerker wordt daarmee mede-eigenaar van het bedrijf.

Voorwaarden

 • Fiscale regels hoogte financiering

  De Werknemersparticipatie is gebonden aan fiscale voorwaarden. De maximale participatie van een werknemer is 10% van zijn/haar bruto loon. Daarom is de Werknemersparticipatie geen alternatieve financieringsvorm op zichzelf, maar kan deze regeling juist als afsluitende post dienen in een gestapelde financiering. Het vergroot immers de zakelijke leencapaciteit.

 • Stabiele (groeiende) bedrijfsresultaten

  Werknemers zijn alleen echt gemotiveerd om te participeren in de onderneming van hun werkgever, wanneer het bedrijf stabiele of zelfs groeiende bedrijfsresultaten laat zien. Dat komt namelijk ten goede voor het rendement dat de werknemers gaan maken op hun participatie.

 • Minstens 10 medewerkers

  De Werknemersparticipatie is interessant voor bedrijven vanaf 10 medewerkers.

 • Minimale jaaromzet van €2 miljoen

  Voor MKB-bedrijven met een omzet vanaf circa €2.000.000,- wordt de Werknemersparticipatie pas financieel interessant. Daaronder zijn de kosten en administratieve rompslomp te hoog.

 • Voor hooggeschoolde medewerkers

  Voor met name hoger opgeleid personeel, die zelf geen bestuurder is en vaak een langdurige binding heeft met het bedrijf waar men werkt, is de Werknemersparticipatie geschikt. Het is echter niet verplicht om een bepaald opleidingsniveau te hebben om een Werknemersparticipatie te verkrijgen. Maar het is natuurlijk wel zo dat de participatie is bedoeld voor medewerkers die geen hoog personeelsverloop kennen, zoals high professionals.

Rubriek:
Participaties (gedeeld eigendom)
Sleutelwoorden:
werknemersparticipatie, winstdeling, obligaties, opties, aandelen, certificaten
FacebookGoogle PlusLinkedIn

Vraag en Antwoord

Antwoord op enkele meest veel gestelde vragen.

Wil je meer weten over de financieringsmogelijkheden voor jouw ondernemingssituatie? Op een gratis financieel bedrijfsadviesgesprek informeren we jou graag vrijblijvend over de financieringsmogelijkheden voor je bedrijf.

Bedrijfsfinanciering scan

Voor welke zakelijke financieringsvormen komt jouw bedrijf in aanmerking? Doe de scan en ontdek hoeveel bedrijfsfinanciering je kunt krijgen voor je eigen onderneming of een andere zakelijke investering.

De (gratis) scan geeft een eerste indicatie van de mogelijkheden. Het is daarom van belang dat je de gevraagde gegevens zo accuraat en volledig mogelijk invult.

Uiteraard lichten wij de scanuitslag graag telefonisch toe.

BEDRIJFSFINANCIERING SCAN
6.825× ingevuld

Je krijgt een indicatieve (gratis) scan van je mogelijkheden voor het verkrijgen van een bedrijfsfinanciering.
Bedrijfs­financiering

Wat is je benodigde financiering?

:

:

:
Alleen financieringsbehoeften vanaf €5.000,- worden geaccepteerd.

:
Zonder eigen inbreng is geen bedrijfs­financiering mogelijk.

:

Bedrijfs­profiel

Vertel ons over je bedrijf?

:

:

:

:
Helpt bij het vinden van branche-specifieke financierings­regelingen/subsidies.

:

:

:

:
Hoeveel houdt je bedrijf gemiddeld over aan het eind van de maand?

:
Oprichters, bestuurders en DGA's niet meegeteld.

:

Ondernemer

Wie ben jij? (hanteer je zakelijke contact­gegevens)

:

:

:


:

:

:
(toev. )


Uw gegevens zijn veilig bij ons. Veilige gegevensverwerking
FacebookGoogle PlusLinkedIn
Sleutelwoorden:
zakelijke financiering mogelijkheden, bedrijfsfinanciering scannen, maximaal bedrijfskrediet berekenen, hoeveel geld lenen bedrijf