Deze website maakt gebruik van cookies om te kunnen functioneren, om inhoud af te stemmen op uw persoonlijke voorkeuren en ter vertoning van advertenties. Lees hier ons volledige cookie­beleid. Doorgaan betekent akkoord.
Totale financiering €180.897.000,-
Gemiddeld €105.000,- per aanvraag
MKB-financiering aanvragen

StartersKrediet.nl

Starterskrediet® : "Geld voor startende ondernemers"

Obligatielening

Een obligatielening is een in stukken opgeknipte lening, waarvan de coupures onderling of op een beurs verhandelbaar zijn. Over de coupures wordt rente vergoed. Obligaties kennen een leenbedrag, rente en aflossingsschema.

Een obligatie­lening (ook wel: MKB Obligatie) wordt uitgeschreven door de onderneming die financiering zoekt. Obligaties zijn verhandelbare leningen.

Werking

De totale lening (financieringsbehoefte) wordt opgedeeld in stukken die een kleiner bedrag vertegenwoordigen. Deze leningdelen (de obligaties) zijn verhandelbaar, bijvoorbeeld onderling tussen beleggers of op een beurs. De obligaties leveren de houder een rentevergoeding op.

Een obligatie kent een looptijd, rente en een aflossings­schema. Deze worden bepaald door de onderneming die de coupures uitschrijft, en zijn dus voor uitgifte bekend.

Gedurende de looptijd betaalt de onderneming rente uit aan de beleggers over de nominale waarde van de obligatie (dat is het bedrag dat op de coupon staat gedrukt). De rentepercentages liggen meestal hoger dan die van een reguliere bankfinanciering.

Afhankelijk van de opgestelde leenvoorwaarden, kan er tussentijds of aan het eind van de looptijd afgelost worden. Het bedrijf dient dus te zorgen over voldoende middelen om aan deze aflossings­verplichting te voldoen.

Voor beleggers zijn obligaties interessant, omdat de coupons verhandelbaar zijn en daarmee de markt­waarde kan schommelen. Er wordt een vaste rentevergoeding betaalt, wat een stuk rendementszekerheid geeft. Obligaties hebben doorgaans dan ook een lager risicoprofiel dan aandelen.

Obligatieleningen zijn vergelijkbaar met crowdfinancieringen. Het verschil is dat obligaties beter geschikt zijn voor grotere bedragen en een gematigd risico-profiel, terwijl crowdfinancieringen juist voor kleinere bedragen en een hoger risico-profiel worden uitgegeven.

Voorwaarden

 • Gematigd krediet­risico­profiel

  De onderneming dient een gematigd risico­profiel te hebben. Start­ups en groeibedrijven, die nog met veel risico's te maken hebben, zijn doorgaans niet geschikt voor het uitgeven van obligatie­leningen. De houders van de obligaties (de beleggers) willen namelijk de zekerheid hebben dat de onderneming aan de rente­verplichtingen blijft voldoen.

 • Bestaande bedrijven

  Hoofdzakelijk bestaande, gevestigde bedrijven met een stabiele cashflow geven obligatie­leningen uit.

 • Minimale financieringsbehoefte half miljoen euro

  Doorgaans zijn obligatie­leningen pas interessant voor bedragen vanaf €500.000. Coupons worden meestal in bedragen van €500 of €1.000 uitgegeven. Met de rentevergoeding van een aantal procent en administratieve kosten gedurende de gehele looptijd erbij opgeteld loont het uitgeven van een obligatielening daarom alleen voor grotere financieringsbehoeften.

 • Prospectus en toezicht

  Uitgifte van coupures onder de €100.000 brengen extra kosten met zich mee, omdat een prospectus volgens de kaders en richtlijnen van de AFM is vereist.

 • Handelsmarktplaats nodig

  Obligaties zijn verhandelbaar. Uitgifte van obligaties vindt daarom plaats op een (obligatie)beurs. Er zijn beurzen voor Besloten Vennootschappen en Naamloze Vennootschappen. De keuze van welke beurs je het beste kunt nemen is afhankelijk van de juridische vorm en omvang van je bedrijf.

Aanvragen

Bij het uitgeven van obligatie­leningen komen veel juridische zaken kijken. Laat je daarom goed adviseren en begeleiden door deskundige bedrijfs­financierings­adviseurs wanneer jouw bedrijf obligatieleningen wil gaan uitschrijven.

Rubriek:
Leningen (kredieten)
Sleutelwoorden:
obligatielening, mkb obligatie, coupon, coupures, leningdelen
FacebookGoogle PlusLinkedIn

Vraag en Antwoord

Antwoord op enkele meest veel gestelde vragen.

Wil je meer weten over de financieringsmogelijkheden voor jouw ondernemingssituatie? Op een gratis financieel bedrijfsadviesgesprek informeren we jou graag vrijblijvend over de financieringsmogelijkheden voor je bedrijf.

Bedrijfsfinanciering scan

Voor welke zakelijke financieringsvormen komt jouw bedrijf in aanmerking? Doe de scan en ontdek hoeveel bedrijfsfinanciering je kunt krijgen voor je eigen onderneming of een andere zakelijke investering.

De (gratis) scan geeft een eerste indicatie van de mogelijkheden. Het is daarom van belang dat je de gevraagde gegevens zo accuraat en volledig mogelijk invult.

Uiteraard lichten wij de scanuitslag graag telefonisch toe.

BEDRIJFSFINANCIERING SCAN
6.825× ingevuld

Je krijgt een indicatieve (gratis) scan van je mogelijkheden voor het verkrijgen van een bedrijfsfinanciering.
Bedrijfs­financiering

Wat is je benodigde financiering?

:

:

:
Alleen financieringsbehoeften vanaf €5.000,- worden geaccepteerd.

:
Zonder eigen inbreng is geen bedrijfs­financiering mogelijk.

:

Bedrijfs­profiel

Vertel ons over je bedrijf?

:

:

:

:
Helpt bij het vinden van branche-specifieke financierings­regelingen/subsidies.

:

:

:

:
Hoeveel houdt je bedrijf gemiddeld over aan het eind van de maand?

:
Oprichters, bestuurders en DGA's niet meegeteld.

:

Ondernemer

Wie ben jij? (hanteer je zakelijke contact­gegevens)

:

:

:


:

:

:
(toev. )


Uw gegevens zijn veilig bij ons. Veilige gegevensverwerking
FacebookGoogle PlusLinkedIn
Sleutelwoorden:
zakelijke financiering mogelijkheden, bedrijfsfinanciering scannen, maximaal bedrijfskrediet berekenen, hoeveel geld lenen bedrijf