Beleggingsrendement crowdfundingplatforms 3,7% lager dan gepresenteerd
Van de Starterskrediet® redactie
Amsterdam – Nederlandse crowdfundingplatforms tonen doorgaans een te hoog verwacht rendement voor beleggers in bedrijfsfinancieringen van gemiddeld 8,9%. Dat heeft crowdfundingconsultant Gijsbert Koren berekend. Na aftrek van de platformkosten, de projecten die niet (geheel) terugbetaald worden en de vervroegde aflossingen van kredietnemers, bedraagt het werkelijke rendement slechts 5,2%.
Oorzaak dalende rendementen investeringen
De voornaamste reden waarom het beleggingsrendement op crowdfundingsprojecten vanaf 2018 gemiddeld genomen daalt heeft te maken met het soort bedrijven dat in de periode naar 2019 via zo'n platform een zakelijke financiering wilden ophalen voor hun project. Waar bij de start van crowdfunding in 2011 nog voornamelijk lokale en duurzame projecten bij de platforms aanklopten voor geld, zijn het nu vooral ondernemingen en initiatieven die bij de bank afgewezen zijn.
Totstandkoming verwacht beleggingsrendement
De platforms berekenen en presenteren het verwachte gemiddelde beleggingsrendement voor hun portaal doorgaans met de aanname dat alle gefinancieerde projecten hun zakelijke leningen netjes en volledig afbetalen over de gehele looptijd van het bedrijfskrediet. Maar in de praktijk gebeurt dat uiteraard niet: Sommige gefinancieerde projecten geraken in wanbetaling of zelfs in faillissement. Hierdoor daalt het rendement op de beleggingen.
Toezicht
Crowdfundingplatforms moeten van de Autoriteit Financiële Markt (AFM) een ontheffing aanvragen. Daarnaast moeten zij periodiek een rapport sturen naar de AFM met statistieken over de gefinancieerde projecten. Verder zijn de crowdfundingplatforms redelijk vrij om een verwacht beleggingsrendement voor te spiegelen aan de investeerders. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld België, Frankrijk en Engeland, waar platforms gedwongen worden om alleen realistische verwacht rendementscijfers te tonen.
Goedkoper alternatief voor succesvolle projecten
Lex van Teeffelen, lector Financiële en Economische Advisering aan de Hogeschool Utrecht, spreekt de verwachting uit dat vanaf 2019 het aantal faillissementen zal toenemen bij bedrijven die via crowdfunding kapitaal hebben opgehaald. Tegelijkertijd zullen de goed lopende projecten juist door hun goede prestaties weer de mogelijkheid krijgen om via de bank goedkoper te lenen. Dus de beste crowdfundingprojecten zullen over het algemeen vervroegd aflossen bij het crowdfundingplatform.
Een gemiddeld rendement op beleggingen in bedrijven middels een crowdfundingplatform zal volgens van Teeffelen waarschijnlijk niet boven de 4% liggen.
- Sleutelwoorden:
- crowdfunding, starterskrediet, bedrijfslening, beleggingsrendement, investeringen, mkb, kosten, aflossingen, wanbetaling