Deze website maakt gebruik van cookies om te kunnen functioneren, om inhoud af te stemmen op uw persoonlijke voorkeuren en ter vertoning van advertenties. Lees hier ons volledige cookie­beleid. Doorgaan betekent akkoord.
Totale financiering €180.897.000,-
Gemiddeld €105.000,- per aanvraag
MKB-financiering aanvragen

StartersKrediet.nl

Starterskrediet® : "Geld voor startende ondernemers"

Rabobank: 'Meer nodig voor MKB dan alleen soepelere kredietverstrekking'


Van de

Utrecht – Kredietverzekeraar Eurler Hermes heeft in een rapport van april 2019 geconstateerd dat het Nederlandse MKB relatief de grootste financieringskloof van Europa kent. Wiebe Draijer en Menno Middeldorp - beide van Rabobank - geven in een opiniestuk in het Financieel Dagblad echter aan, dat soepelere verstrekking van zakelijk krediet door banken aan ondernemers niet het enige middel hoeft te zijn om een goede economische groei mogelijk te maken.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) berekende over 2018 dat 84% van het MKB gehonoreerd werden met hun kredietaanvraag bij de bank. Draijer en Middeldorp (Rabobank) vinden het te kort door de bocht om dan te concluderen dat de 16% afgewezen financierings­aanvragen een probleem vormt voor de economische groei, en dat de financierings­voorwaarden van banken dan maar versoepeld zouden moeten worden.

Productieve projecten financieren

Draijer en Middeldorp redeneren dat zoveel mogelijk productieve projecten dienen te worden gefinancieerd om duurzame groei te realiseren. De crux zit hem in de term productief:

  • Te soepele kredietverstrekking

    Bij te soepele kredietverstrekking krijgen ook niet-productieve projecten een kans om gefinancieerd te worden. Dit brengt extra risico's met zich mee. Ongezonde, niet toekomst­bestendige bedrijven ontvangen een zakelijk krediet. Over een paar jaar geraken deze bedrijven door de veranderende markt in de problemen en kan de schuld aan de bank niet meer afbetaald worden.

  • Te voorzichte kredietverstrekking

    Bij te voorzichte kredietverstrekking krijgen juist te weinig productieve projecten een financiering. Ook zeer kansrijke, duurzame projecten van ondernemers, kunnen geen doorgang hebben, omdat het bedrijf niet aan financiering kan komen.

De grootbanken maken daarom steeds een weloverwogen keus, om niet te veel maar ook niet te weinig zakelijke kredieten te verstrekken. Ze zijn vooral op zoek naar productieve projecten. Een ondernemer die geld wil lenen voor zijn/haar bedrijf, doet er daarom goed aan om de onderbouwen waarom zijn/haar plan duurzaam en productief is.

Risicokapitaal

Draijer en Middeldorp ontkrachten het idee dat in Amerika de banken een kleiner deel van de totale financierings­behoefte voorzien. Bankkrediet is ook in de Verenigde Staten (VS) het voornaamste geldloket voor bedrijven.

Anders is wel de mate van durfkapitaal. In Amerika wordt durfkapitaal namelijk ook in bestaande bedrijven gestopt. In Nederland wordt durfkapitaal met name voor starters opgehaald ('startkapitaal').

Desalniettemin heeft een bedrijf naast geld ook goed personeel nodig en uitstekend management. En dat zijn misschien nu wel belangrijkere aandachtspunten voor een onderneming, dan simpelweg een bedrijfskrediet bij de bank aan te vragen.

Sleutelwoorden:
rabobank, kredietverstrekking, mkb, amerika, vs, starterskrediet, zakelijke kredietverlening, opinie, wiebe draijer, menno middeldorp, productieve projecten, risicokapitaal, gekwalificeerd personeel, cbs, cijfers, voorwaarden, mix, economische groei
FacebookGoogle PlusLinkedIn

©
Dit artikel is (mogelijk) auteursrechtelijk beschermd. Derhalve is het geheel of gedeeltelijk overnemen van het artikel zonder toestemming strafbaar. Neem contact op met onze organisatie indien u dit artikel interessant vindt voor gebruik op uw eigen website.

Bedrijfsfinanciering scan

Voor welke zakelijke financieringsvormen komt jouw bedrijf in aanmerking? Doe de scan en ontdek hoeveel bedrijfsfinanciering je kunt krijgen voor je eigen onderneming of een andere zakelijke investering.

De (gratis) scan geeft een eerste indicatie van de mogelijkheden. Het is daarom van belang dat je de gevraagde gegevens zo accuraat en volledig mogelijk invult.

Uiteraard lichten wij de scanuitslag graag telefonisch toe.

BEDRIJFSFINANCIERING SCAN
7.598× ingevuld

Je krijgt een indicatieve (gratis) scan van je mogelijkheden voor het verkrijgen van een bedrijfsfinanciering.
Bedrijfs­financiering

Wat is je benodigde financiering?

:

:

:
Alleen financieringsbehoeften vanaf €5.000,- worden geaccepteerd.

:
Zonder eigen inbreng is geen bedrijfs­financiering mogelijk.

:

Bedrijfs­profiel

Vertel ons over je bedrijf?

:

:

:

:
Helpt bij het vinden van branche-specifieke financierings­regelingen/subsidies.

:

:

:

:
Hoeveel houdt je bedrijf gemiddeld over aan het eind van de maand?

:
Oprichters, bestuurders en DGA's niet meegeteld.

:

Ondernemer

Wie ben jij? (hanteer je zakelijke contact­gegevens)

:

:

:


:

:

:
(toev. )


Uw gegevens zijn veilig bij ons. Veilige gegevensverwerking
FacebookGoogle PlusLinkedIn
Sleutelwoorden:
zakelijke financiering mogelijkheden, bedrijfsfinanciering scannen, maximaal bedrijfskrediet berekenen, hoeveel geld lenen bedrijf

Over Starterskrediet®

Wij zijn een landelijk werkende onafhankelijke bedrijfs­advies­organisatie die zich specialiseert in voordelige zakelijke leningen/kredieten voor startende en groeiende ZZP & MKB-ondernemers.

LogoStarterskrediet® maakt financieren mogelijk voor ondernemers, die voorheen dachten dat ze géén kans hadden op het verkrijgen van een bedrijfs­financiering. Met behulp van bancaire én alternatieve financieringen en subsidie/garantie­regelingen kunnen ondernemers toch een eigen bedrijf starten en laten groeien.

Laat je door ons landelijke team van bedrijfs­financierings­adviseurs begeleiden bij de correcte aanvraag van jouw zakelijk krediet. Laat je door ons informeren over de vele alternatieve financierings­mogelijkheden en interessante subsidie­regelingen die er zijn voor ondernemers in jouw regio.