Deze website maakt gebruik van cookies om te kunnen functioneren, om inhoud af te stemmen op uw persoonlijke voorkeuren en ter vertoning van advertenties. Lees hier ons volledige cookie­beleid. Doorgaan betekent akkoord.
Totale financiering €180.897.000,-
Gemiddeld €105.000,- per aanvraag
MKB-financiering aanvragen

StartersKrediet.nl

Starterskrediet® : "Geld voor startende ondernemers"

Buitenlandse ondernemingen krijgen gemakkelijker bedrijfskrediet dan Nederlandse ondernemingen


Van de

Den Haag – Nederlandse MKB-ondernemingen vragen minder zakelijke leningen aan bij hun bank in vergelijking met dezelfde soort bedrijven in andere Europese landen. Tevens worden bedrijfs­financierings­aanvragen bij Nederlandse banken verhoudings­gewijs vaker afgewezen dan in andere Europese landen gebeurt. Dit blijkt uit een vandaag verschenen onderzoeksrapport van het Centraal Planbureau (CPB).

Nederlandse bedrijven lijken het om precies te zijn zo'n 16% moeilijker te hebben dan andere Europeanen als het gaat om geld ophalen voor groei. De zakelijke kredieten die namelijk wel worden verstrekt in Nederland, zijn gemiddeld ook nog eens duurder dan de rente tarieven bij andere Europese banken. In vergelijking met 1,4% rente in Italië, was de rente voor Nederlandse bankleningen vanaf 1 miljoen euro tot 5 jaar loopt bijna 2 keer zo veel: 2,3%.

Mogelijke verklaringen minder lenen

De daadwerkelijke reden dat Nederland het slechter doet dan de rest van Europa is moeilijk te zeggen. Maar het Centraal Planbureau (CPB) geeft enkele plausibele verklaringen. Zo lijkt de verwachting bij Nederlandse ondernemers al lager te liggen: bedrijfs­eigenaren gaan er bij voorbaat al van uit dat hun leningaanvraag afgewezen wordt bij de bank.

Ook kan het zijn dat Nederlandse bedrijven momenteel over voldoende eigen middelen beschikken. Ze hoeven daarom minder externe financieringen op te halen bij een investering. En de investeringen zelf lopen terug, en dan is er ook minder geld nodig om op te halen in de eerste plaats.

Liever een woninghypotheek dan een bedrijfslening

Banken verdienen goed aan hypotheken en kunnen hypothecaire leningen ook beter inschatten qua kredietwaardigheid van de aanvrager. De bedrijfsleningen die banken verstrekken zijn meer risicovol, en het inschatten van de kredietwaardigheid is lastig (er is bijvoorbeeld niet iets als een BKR-systeem voor bedrijven). Daarom kiezen banken liever voor hypotheken dan voor zakelijke leningen verstrekken.

Waar het over de grens normaal is dat er veel banken zijn die onderling met elkaar concurreren om het beste aanbod te doen voor de klant, ligt de macht in Nederland geconcentreerd bij enkele grootbanken. Dat kan een goede aanleiding zijn waarom de rentetarieven voor Nederlandse MKB-kredieten relatief hoog liggen.

Economie loopt goed

Gaat het dan slechter met Nederlandse MKB-ondernemingen? Nee, dat vindt het CPB geen plausibele verklaring. De financiële gezondheid van Nederlandse bedrijven is vergelijkbaar met de rest van Europa. Tevens is het een fabel dat andere financieringsvormen zoals crowdfunding of kredietunies wel gemakkelijker en meer worden verstrekt.

Rente ontwikkeling bedrijfsleningen

De Europese rente ontwikkeling in de periode 2016-2018 is over het algemeen licht dalend. De spreiding (het verschil tussen het land met het hoogste rentetarief (= Nederland) en het laagste aangeboden bancaire rentetarief in Europa) is 2%: voor bedragen tot 1 miljoen euro kan er tegen 1,3% tot 3,1% rente gerekend worden.

Wie goedkoop wil lenen zonder ver hoeven te reizen kan denken aan België: rentepercentages tussen 0,7% en 1,6%.

Sleutelwoorden:
cpb, centraal planbureau, mkb, bankfinanciering, bedrijfslening, starterskrediet, kleinbedrijf, concurrentie, hypotheek, nvb, nederlandse vereniging van banken, cijfers, afwijzigen, aanvragen, statistiek, rapport, onderzoek, europa
FacebookGoogle PlusLinkedIn

©
Dit artikel is (mogelijk) auteursrechtelijk beschermd. Derhalve is het geheel of gedeeltelijk overnemen van het artikel zonder toestemming strafbaar. Neem contact op met onze organisatie indien u dit artikel interessant vindt voor gebruik op uw eigen website.

Bedrijfsfinanciering scan

Voor welke zakelijke financieringsvormen komt jouw bedrijf in aanmerking? Doe de scan en ontdek hoeveel bedrijfsfinanciering je kunt krijgen voor je eigen onderneming of een andere zakelijke investering.

De (gratis) scan geeft een eerste indicatie van de mogelijkheden. Het is daarom van belang dat je de gevraagde gegevens zo accuraat en volledig mogelijk invult.

Uiteraard lichten wij de scanuitslag graag telefonisch toe.

BEDRIJFSFINANCIERING SCAN
7.621× ingevuld

Je krijgt een indicatieve (gratis) scan van je mogelijkheden voor het verkrijgen van een bedrijfsfinanciering.
Bedrijfs­financiering

Wat is je benodigde financiering?

:

:

:
Alleen financieringsbehoeften vanaf €5.000,- worden geaccepteerd.

:
Zonder eigen inbreng is geen bedrijfs­financiering mogelijk.

:

Bedrijfs­profiel

Vertel ons over je bedrijf?

:

:

:

:
Helpt bij het vinden van branche-specifieke financierings­regelingen/subsidies.

:

:

:

:
Hoeveel houdt je bedrijf gemiddeld over aan het eind van de maand?

:
Oprichters, bestuurders en DGA's niet meegeteld.

:

Ondernemer

Wie ben jij? (hanteer je zakelijke contact­gegevens)

:

:

:


:

:

:
(toev. )


Uw gegevens zijn veilig bij ons. Veilige gegevensverwerking
FacebookGoogle PlusLinkedIn
Sleutelwoorden:
zakelijke financiering mogelijkheden, bedrijfsfinanciering scannen, maximaal bedrijfskrediet berekenen, hoeveel geld lenen bedrijf

Over Starterskrediet®

Wij zijn een landelijk werkende onafhankelijke bedrijfs­advies­organisatie die zich specialiseert in voordelige zakelijke leningen/kredieten voor startende en groeiende ZZP & MKB-ondernemers.

LogoStarterskrediet® maakt financieren mogelijk voor ondernemers, die voorheen dachten dat ze géén kans hadden op het verkrijgen van een bedrijfs­financiering. Met behulp van bancaire én alternatieve financieringen en subsidie/garantie­regelingen kunnen ondernemers toch een eigen bedrijf starten en laten groeien.

Laat je door ons landelijke team van bedrijfs­financierings­adviseurs begeleiden bij de correcte aanvraag van jouw zakelijk krediet. Laat je door ons informeren over de vele alternatieve financierings­mogelijkheden en interessante subsidie­regelingen die er zijn voor ondernemers in jouw regio.