Crowdfunding
Door het idee voor start of groei te delen via een online platform kunnen duizenden kleine en grote investeerders beslissen of ze willen investeren in het bedrijf in ruil voor een tegenprestatie.

Via crowdfunding is het mogelijk om bedrijfskrediet te verwerven in de vorm van alternatieve financiering.
Je zet je idee om een bedrijf te starten of je bedrijf uit te breiden in een online omgeving (crowdfundingplatform) waar vele investeerders op kijken.
De investeerders kunnen je allemaal aan een klein of groter deel van het bedrag helpen, waardoor ze gezamenlijk het benodigde bedrijfskapitaal voor jouw idee in je investeren.
De investeerders ontvangen hiervoor een tegenprestatie, wat bij crowdfunding betekent dat de investeerder deels eigenaar wordt.
Soms worden investeerders getriggerd doordat ze korting(en) ontvangen bij het bedrijf of op een andere manier waardetoevoegende producten/diensten ontvangen. Bij crowdfunding "verdient" de investeerder zijn geld aan toekomstige stijging van de waarde van de onderneming en dividend van zijn bedrijfsaandeel.
Het doel van de crowdfunder is om na 3 tot 7 jaar het aandelenbelang in jouw bedrijf weer te verkopen voor een veel hogere waarde, dan op het moment dat zij waren ingestapt.
Crowdfunding pitch
Via een online "pitch" legt de ondernemer uit waarom men juist in zijn/haar onderneming zal moeten investeren. De pitch kan bestaan uit een investeringsuitleg, een uitleg over wat het bedrijf doet, een verkooponderbouwing, maar ook een promotievideo.
Crowdfunding kan worden ingezet om een bedrijf te starten met een goed bedrijfsidee, maar ook om groei te realiseren, een investering te doen voor een verbouwing aan het bedrijf of bijvoorbeeld een nieuwe app voor mobiele telefoons te realiseren.
Het interessante aan crowdfunding is dat geen enkele branche minder kans maakt. Het gaat niet alleen om het idee, het bedrijf erachter en de propositie waarbij een kwalitatief goede bedrijfspresentatie op een platform essentieel is. Het is ook heel belangrijk dat het hele proces om de campagne heen goed doordacht is en uitgewerkt wordt.
Wij helpen veel ondernemers met het propositioneren van hun bedrijf via crowdfundingplatforms, waardoor ze hun financiering via crowdfunding hebben binnengehaald. Wij kunnen je helpen met het opstellen van een crowdfundingplan, wat essentieel is voor het onder de aandacht houden van jouw pitch.
Looptijd Crowdfunding
Allereerst vind de zogeheten "pitch" plaats via een online crowdfundingplatform. Er wordt vaak een maximaal aantal dagen dat de pitch duurt afgesproken, waarin het totale financieringsbedrag verworven dient te zijn. Er bestaan verschillende constructies, maar de meeste platforms verplichten de investeerders alleen daadwerkelijk het bedrag te investeren, zodra aan de volledige kredietbehoefte van de ondernemer voldaan is.
Voorwaarden voor Crowdfunding
Er zijn heel veel verschillende soorten crowdfunding, waaronder internationaal, gericht op duurzame/innovatieve projecten, grootschalig en kleinschalig. In principe is er voor ieder bedrijfsidee wel een geschikt crowdfundingplatform te vinden.
Voordelen en nadelen
Uitgifte van aandelen in plaats van aantrekken van krediet is gunstig voor de financieringspositie van het bedrijf.
Financieringsmethode Crowdfunding fungeert tevens als marketinginstrument: investeerders worden ambassadeurs.
Vele kleine investeerders maken samen één grote financier: meer kans op funding!
Door gebruik te maken van een crowdfundingplatform hoef je zelf niet alle individuele investeerders te managen.
Wees bereid om (een deel van) je aandelenbelang en daarmee mogelijk zeggenschap af te staan aan de investeerders.
Persoonlijke borgstelling wordt vaak verlangd.
Een goede voorbereiding van je crowdfundingplan is nodig, anders riskeer je na de fundingronde niet je doelbedrag te halen.
Je dient veel gegevens over jouw bedrijf prijs te geven om voor deze financiering in aanmerking te komen.
- Rubriek:
- Participaties (gedeeld eigendom)
- Sleutelwoorden:
- crowdfunding, platform, crowdfunding pitch, alternatieve bedrijfsfinanciering, crowdfundingplatforms, keuze crowdfunding, starterskrediet